Festivaler handler ikke altid om musik – her er 3 med et andet tema

Et virvar af koncerter, høj musik og et begejstret publikum, som synger med til velkendte sange. Det er indbegrebet af festival for mange, og der findes da også mange af denne type festivaler i Danmark og rundt om i resten af verdenen. Festival kan dog være noget andet end det. Rundt om afholdes der jævnligt festivaler, som har et helt andet tema end musik. Disse festivaler er lige så populære og tiltrækker lige så mange mennesker, som man kender det fra musikfestivaler.  

Sydfrankrigs brag af en filmfestival

Hvert år i det eksklusive Sydfrankrig sker der store ting og sager. Her samles en lang række store personligheder, kendisser, journalister og fans til et brag af en festival. Faktisk tiltrækker festivalen intet mindre end 80.000 deltagere, mens mange også ynder at opholde sig i byen, mens festivalen finder sted i håb, om at få et glimt af de kendte. Faktisk vokser indbyggertallet i den sydfranske by til tre gange sin oprindelige størrelse i dagene, hvor festivalen udfolder sig. Der er selvfølgelig tale om Cannes Film Festival, som er den største festival inden for filmverdenen. Denne festival har fundet sted siden 1946 og er deraf ældre end mange musikfestivaler. I tolv dage bliver der vist kvalitetsfilm på det store lærred, og det er ikke kun for fornøjelsens skyld. Filmene, som vises under festivalen, er i stor konkurrence med hinanden. Håbet er at løbe afsted med de gyldne palmer, som prisen hedder, der bliver uddelt under festivalen. Sidste år blev det svenske Ruben Östlund, som vandt palmerne for sin film ‘Triangle of Sadness’. Den satiriske komedie byder på intet mindre end to danske skuespillere; Vicki Berlin og Zlatko Buric. I år finder festivalen sted fra 16.-27. maj, og igen i år kan man forvente et brag af en festival, når de store film konkurrerer. 

Pokerverdenen byder også på store events og festivaler

Pokerverdenen er berygtet for sine store events og navne. I denne verden afholdes der årligt WSOP og WCOOP, hvor første er live verdensmesterskaberne og sidstnævnte er de online mesterskaber. Dygtige pokerspillere dyster i disse mesterskaber. Blandt andet har man kunnet opleve André Akkari, som har vundet store beløb og en andenplads i WCOOP. Siden er han rykket til live poker og har dystet i turneringer som Bellagio Cup og PCA. Bryn Kenney er anden kendt spiller, som er berygtet for sine talenter og deltagelse i WSOP, hvor det er lykkedes ham at hive et armbånd og en ordentlig pengepulje hjem. Med alle disse store events og navne kommer det som ingen overraskelse, at der også findes en pokerfestival. Faktisk findes der flere. En af de største pokerfestivaler i Nordeuropa er Kings of Talinn, som har fundet sted siden 2017 og i år afholdes fra 24. februar til 5. marts. Her kan deltagere se frem til intet mindre end 53 events, mens den spiller, som klarer sig bedst, kan se frem til at løbe afsted med Kings of Talinn-trofæet og en stor sum penge. I 2021 skrev Johan Karlsson sig i festivalens historiebøger, da han vandt knap en million danske kroner. Andre festivaler man har kunnet opleve inden for poker er Nordic Poker Festival og PokerStars Festival. Altså viser pokeren, at festival langt fra behøver handle om musik. 

Spanien inviterer til tomatfestival

En festival kan såmænd også handle om tomater.

Fra film og poker til noget så banalt som tomater. Ja, den er skam god nok. En festival kan også handle om en velsmagende røde frugt. Generelt er Spanien berygtet for sine mange festivaler, og en del af dem har et noget anderledes og sjovt tema. Det er tilfældet for La Tomatina, som hvert år finder sted i byen Buñol nær storbyen Valencia. Faktisk har festivalen mange årtier på bagen. Den første af sin slags blev afholdt tilbage i 1945. Siden da er det gået vildt for sig i den lille by. Her mødes festivaldeltagere nemlig for at kaste med tomater efter hinanden. Tomatkampe er altså det store trækplaster. Hele 150.000 kg tomater går til under denne festival, hvor maksimum 20.000 kan deltage. Tomatkampe lyder måske som det rene anarki, men festivalen kommer fakstisk med et regelsæt. Blandt andet bør man mase tomaterne, inden man kaster med dem, for deraf at gøre det mindre smertefuldt at blive ramt, og når hornet lyder skal alt kamp med tomater ophøre. Som regel varer tomatkampene en times tid, hvorefter byens torv er dækket i rød saft og resterne af tomat. Festivalen er populær og kan som nævnt kun huse 20.000 deltagere. Man skal derfor være hurtig ude, hvis man vil til tomatfest i Spanien.

Film, poker og tomater – det er blot nogle af de temaer, en festival også kan have. Vil man altså prøve noget andet end en traditionel musikfestival, er der rig mulighed for det rundt om i verdenen. Deltagelse i en festival er i hvert fald altid mindeværdigt, og det gælder nærmest uanset tema. Så nu gælder det blot om at finde ud af, hvilken festival, der skal på din liste, og derefter begynde at pakke tasken og tage afsted.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *