Guide til tandbørstning – Sådan bør man børste tænder for at opnå den perfekte mundhygiejne

guide_til_tandbørstning_og_mundhygiejne

For at undgå tandproblemer, er det vigtigt at børste tænder dagligt. Men hvordan bør man egentlig gøre det? Det giver vi vores bud på i en simplificeret guide til tandbørstning.

Helt grundlæggende, er det første du skal have fat i, er en god tandbørste. Den skal have bløde borst og være i den rette størrelse til din mund. Så snart du har fundet den perfekte tandbørste, skal du huske at udskifte den hver 3. måned – men tandbørsten kan bestemt ikke gøre arbejdet alene. Faktisk kommer en god mundhygiejne langt mere af at tænderne bliver børste korrekt (med en såkaldt tandbørsteteknik) og at ens tandpasta er særligt forebyggende overfor den udfordring man står med.

Tandbørste teknikker

Der er mange måder at børste tænder på. Her er nogle grundlæggende teknikker:

Børstning med en cirkulær bevægelse: Begynd ved tandkødsranden og brug en blød, cirkulær bevægelse. Fortsæt opad og nedad langs tandens overflade.

Børstning med en side-til-side bevægelse: Begynd ved tandkødsranden og brug en blød, side-til-side bevægelse. Fortsæt opad og nedad langs tandens overflade.

Børstning med en op-og-ned bevægelse: Begynd ved tandkødsranden og brug en blød, op-og-ned bevægelse. Fortsæt opad og nedad langs tandens overflade.

Husk ikke at bruge for meget pres, når du børster tænderne. Lad tandbørsten gøre det arbejde. Brug ikke tungen til at børste tænderne. Dette kan skade tandkødet.

Tandpastaen – Hvilken bør man vælge?

Vælg en tandpasta, der passer til dig. Der er tandpastaer til forskellige behov, f.eks. tandpastaer til børn, tandpastaer til sensitive tænder osv. Spørg din tandlæge eller apoteket, hvis du er i tvivl om, hvilken tandpasta du skal vælge.

Brug ikke for meget tandpasta, når du børster tænderne. En teskefuld tandpasta er nok. Brug ikke tungen til at børste tænderne.

Dentacure med udelukkende aktive naturlige indholdsstoffer

Den originale Dentacture med Mild mint, der er absolut den mest populære udgave fra Dentacure er altid en sikker anbefaling. Tandpastaen er meget effektiv og forebyggende de 3 hyppigste tandsygdomme, tandkødsbetændelse, huller i tænderne og blødende eller ekstremt følsomt tandkød. Modellen er desuden meget prisvenlig er derfor et godt bud i den daglige tandpleje.

Se modellen her for reference.

GUM Tandpasta – særligt effektiv mod misfarvninger

Endnu en klassiker er GUM Tandpasta i Original White modellen der også er meget hyppig på verdensplan og i de danske badeværelser. Modellen indeholder en patenteret formel der kan opløse misfarvninger i tænderne på skånsom vis. Igen også en pris der er til at komme i nærheden af, sammenlignet med konkurrerende modeller.

Se modellen her for reference.

Spørgsmål og svar om tandbørstning

Hvor ofte skal man børste tænder?

Man bør brush tænder 2-3 gange dagligt. Børst dog ikke tænderne for længe af gangen, da dette kan være hårdt for tandkødet. Børst tænderne i 2-3 minutter.

Bør man bruge en eltandbørste eller en klassisk tandbørste?

Der er fordele og ulemper ved både eltandbørster og klassisk tandbørster. Det er faktisk mere vigtigt, at tandbørsten er af god kvalitet end om den er el- eller klassisk, og man kan opnå den rette mundhygiejne med begge typer.

Hvor ofte skal man udskifte tandbørsten?

Man bør udskifte tandbørsten hver 3. måned. Husk dog at udskifte tandbørsten oftere, hvis den bliver slidt eller begynder at misfarve i børstehårerne.

Skal tandpastaen være med fluor eller ej?

Der findes tandpastaer med og uden fluor. Tandpastaer med fluor er bedst til at forebygge huller i tænderne. Spørg din tandlæge eller apoteket, hvis du er i tvivl om, hvilken tandpasta du skal vælge – eller læs ovenstående afsnit om anbefalede tandpaster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *